Gerçek Asya Malezya

Türkiye’nin uzaktan uzağa ticari ve ülkeler arası ilişkiler üzerinden duyduğu, İkiz kuleleri, Kuala Lumpur’u ve IMF’yi reddetmesiyle ünlü eski Başbakan’ı Mahatir Mohammed ile tanıdığı bir ülke Malezya. Ancak tüm dünyada daha farklı şekillerde de tanınıyor. Mesela Washington Post’un haberine göre “Apple” ürünlerinin ABD dahil en uygun fiyata alınabileceği ülke Malezya. CNN raporuna göre tüm dünyanın en iyi 100 sahili içerisinde 14.,25. ve 44. sıralar Malezya’da bulunan sahiller. Doğal olarak da Dünya Turizm örgütünün (UNWTO) verilerine göre en çok turist çeken ülkeler arasında 9. sırada.

Malezya’ya, Türkiye’den gitmek isterseniz direk uçuş olarak Türk Hava Yolları veya Malezya Havayolları’nı tercih edebilirsiniz. Bunların haricinde Singapur Havayolları ve Emirates Hava Yolları ile İstanbul’dan aktarmalı olarak veya Qatar Hava Yolları ile hem Ankara hem İstanbul’dan aktarmalı olarak Kuala Lumpur’a uçabilirsiniz.

Halkının yaklaşık %60’ı Müslüman olan Malezya’da, Budizm, Hinduizm ve Hristiyanlık gibi din ve inançların haricinde, yerel kabilelerin devam ettirdiği Şamanist inançlar da bulunmaktadır. Nüfusun %60 kadarı Malay, %25 civarı Çin, %10 civarı Hint kökenli olan Malezya’da %5 civarında da yerel etnik kabileler vardır.

Malezya’yı tanımak Malezya’yı sevmek demektir. Malezya, Malaylar, Hintliler, Çinliler ve pek çok başka etnik grubun birlikte barış ve uyum içinde yaşadıkları yer demektir.

KUALA LUMPUR

Malezya’ya açılan kapı gibidir Kuala Lumpur. Yerel dilde “Çamurlu Kavşak” anlamına gelen isim, bir ticaret başkentinin tarihini anlatmaktadır aslında. Yaklaşık 180 yıl önce, Kalay madenlerinde çalışan işçilerin çıkarttıkları madenleri alıp, ihtiyaçları olan malzemeleri satan tüccarlar tarafından kurulmuş, iki nehrin kesiştiği noktada bulunan küçük dükkanların olduğu bölgeye verilmiştir bu isim. Bugün aynı noktada Jamek Masjid isminde, İngilizler tarafından Hint-Moğol stilinde inşa edilen şehrin ilk camisi bulunmaktadır.

Kuala Lumpur bugün de ticaret üzerine yaşayan bir şehirdir. Uluslararası firmaların ve Dünya Ticaret Merkezinin de bulunduğu Petronas İkiz Kuleleri, ziyaret edilebilecek yerlerden biridir. Günde 1200 kişiye, belirli saatler arasında ve yaklaşık 20 Euro’luk bilet karşılığında 42. katta bulunan Gök Köprü (Sky Bridge) ve 86. Katta bulunan gözlem noktasına çıkma izni verilmektedir. Hemen uyaralım. Yükseklik ile ilgili korkusu olanlar çıkmasınlar zira Kulelerin toplam uzunluğu 451 metre. Kuala Lumpur ticaretin de getirdiği bir modernizmi alabildiğince yaşarken, aynı zamanda doğa ve kültürel yönlerini de korumuştur. Merdeka Bağımsızlık meydanı, Kuş Parkı, İslam Sanatları Müzesi, Batu Mağaraları gibi birçok bölge, bugün turistler için ilgi çekici alanlar arasındadır. Neredeyse tüm dünya mutfaklarına ait restoranların bulunduğu Kuala Lumpur’da Türk restoranları da bulunmaktadır. Yemek konusunda Malezya’nın tamamında olduğu gibi Kuala Lumpur’da da helal yemek konusunda sıkıntı çekmezsiniz.

MALACCA (MALAKA)

Kuala Lumpur’dan 2,5 saatlik bir sürüş mesafesinde bulunan Malacca (Malaka), Malezya tarihinin başlangıç noktasıdır. Aynı zamanda baharat yolunun da başlangıcı olan bu bölgede bulunan Malacca Sultanlığı, Yavuz Selim Han zamanından bu yana Osmanlı’da tanınır ve bilinirdi. Daha sonrasında Portekizlerin, Hollandalıların ve İngilizlerin sömürgesi olmuş Malacca’da aynı zamanda Yavuz Selim Han zamanında Portekizlilere karşı savunma amacıyla buraya gelen, fakat Muson yağmurları nedeniyle gemileri batınca burada kalmak zorunda kalan Leventler de yaşamıştır. Portekizliler halkla karışmış ve Malay – Portekiz kırması bir ırk oluşmuştur. Sonrasında gelen Hollandalılar, Katolik olan Portekizlilerin buradaki saltanatına ve tüm eserlerine son vermiş, Malacca Sultanı’nı ve ailesi öldürmüş, Malacca Sarayını da yerle bir etmiştir. Bugün göreceğiniz Malacca, bu yüzden tipik bir Hollanda şehrini andırmaktadır. İngilizler ise kendileri gibi protestan olan Hollandalıların yaptığı hiçbir şeyi bozmamıştır. Çin’den ticaret için gelen Çinlilerin buradaki Malaylar ile evlenmesi sonucu ortaya çıkan Baba Nyonya kültürü de dünyada sadece bu bölgede bulunmaktadır. İngilizler daha sonraları Güney Hindistan’dan çalışmak üzere Hintli köle getirmiş olsalar da, bu köleler daha çok Kalay madenlerinin olduğu Kuala Lumpur gibi şehirlerde kaldığından, Malacca’da pek önemli bir hint esintisi görmezsiniz. Malezya’nın tüm tarihini bir yerde görebileceğiniz tek yer olan Malacca, fırsatı olanlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

LANGKAWI

Mahsuri, köyün en güzel kadınıdır. Evlidir de. Ama köyün şefinin oğlu Mahsuri’ye âşıktır. Eşinden boşanmasını ve kendisi ile evlenmesini ister. Mahsuri bunu reddedince bu sefer dedikodu langkawi02
çıkartır. Herkesle birlikte olduğunu söyler halka. Mahkeme kurulur. Köyün şefi kararı verecek kişidir. Şeriata göre ölümüne karar verilir. Halkın önünde bıçakla idam edilir. Ancak kanı beyaz akar.

Halk bir anda Mahsuri’nin masum olduğunu anlar ama iş işten geçmiştir. Mahsuri ölmeden önce lanet okur. Benim yedi neslim bu topraklarda yaşadığı müddetçe buranın halkı rahat yüzü görmesin der.

Rivayet odur ki Mahsuri’nin neslinden gelen son kişi de 1968 yılında ölünceye kadar, cennet’ten bir parça olarak adlandırılan bu ada, sefalet ve yokluk içinde yaşamıştır. Eski Başbakan Mahatir Mohammad’in doğduğu yer olan Langkawi, bu tarihten itibaren, planlı ve programlı bir şekilde, tamamen turistik bir ortam haline getirilmiştir. “Kartal Yuvası” anlamına gelen Langkawi’de bugün, isterseniz muhteşem sahillerde deniz-kum-güneş tatili yaparsınız, isterseniz de Mangrove ormanlarından sualtı parklarına kadar birçok doğal güzelliğin keyfini çıkartırsınız. Hamile Bakire Gölü olarak adlandırılan krater gölü, teleferik ile en tepe noktasına çıkılan dağı, dünyanın sayılı akvaryumlarından birisi olan ”Underwater World”, deniz ile ilgili aktivitelerin haricinde yapabileceğiniz birkaç aktivedir. Hatırlatmakta fayda var. Langkawi tamamen vergisiz bir adadır. Burada yaptığınız alışverişler gümrük ve alışveriş vergilerinden muaftır. Dünyanın en güzel 25. Kumsalı olan Tanjung Rhu kumsalı da Langkawi’dedir. Karşılaştırma yapmak gerekirse aynı listede Türkiye’den sadece 1 kumsal vardır. O da 75. sıradaki Fethiye Ölü Deniz kumsalıdır.

Genel Olarak

Eyalet sistemi ile idare edilen ve İngiliz tarzı bir yönetim şekline sahip Malezya’nın neredeyse her yeri ayrı bir turistik ilgi alanına sahiptir. Burada bahsedemediğimiz ama yağmur ormanları ve kelle avcıları ile ün yapmış, dünyanın en büyük 2. Adası olan Borneo adasındaki Sabah ve Sarawak eyaletlerini; dünyanın en güzel kumsallarına sahip Tioman ve Redang adalarını; Singapur’un hemen kuzeyinde bulunan ve kocaman bir Legoland eğlence parkına sahip olan Johor Bahru’yu; dünyanın en yaşlı yağmur ormanlarından oluşan ve en büyük milli parklardan biri olan Taman Negara’yı içinde barındıran Pahang’ı ve daha nice turistik noktayı bu satırlara sığdıramayız. Ancak tek cümle ile özetlemek gerekirse “Cennetinize hoş geldiniz”

Nasıl Gidilir : Türk Hava Yolları ve Malezya Havayolları ile direk İstanbuldan çıkışla, Emirates ve Singapur Havayolları ile bağlantılı olarak İstanbuldan veya Qatar Havayolları ile bağlantı ile Ankara ve İstanbul’dan

Vize : Türk vatandaşlarına, 3 aya kadar kalınacak süre için vize talep edilmez. Konuşulan Dil: Malayca, Mandarince, Hintçe, İngilizce (halkın %90’ı İngilizce konuşur.)

İlginizi çekebilecek yazılar

Uzak Geziler – Malezya

Langkawi – Kuala Lumpur İSTANBUL İstanbul Atatürk Havalimanı’nda saat 12:00’de Navigatour yetkilileri ile buluşma. Saat …