Suudi Arabistan’ın kalbi, resmi başkent Riyad, Arap Yarımadası’nın orta kesiminde bulunan Necid platosunun doğusundaki Dehna çölü sınırında kurulmuştur. Suudi Arabistan’ın 13 yönetim merkezinden biridir (Asir , Cevf, Cizan, Doğu Bölgesi, El Baha, El Kasım, Hail, Kuzey Sınır Bölgesi, Medine, Mekke, Necran, Riyad, Tebük). Sözlük anlamı ‘’Bahçeler’’ olan Riyad bölgesinde Kuran’da adı geçen Ad ve Semud kavimlerininde yaşadığı düşünülmektedir. Ayrıca Hemyeri ve Kinde Krallıklarınında yine bu bölgede hüküm sürdüğü tahmin edilmektedir. Bölgede bulunan su kaynakları özellikle İslamiyetin doğuşundan sonra Hac yolunda önemli bir uğrak yeri olmasını sağlamıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun Arap Yarımadası’ndaki hakimiyetinden fazla etkilenmediği için tarihi ve kültürel dokusu orijinal halini muhafaza etmiştir.
Tarih boyunca önemli olaylarıda yaşayan şehir, 1902’de Vehhabilerin (Suudilerin) lideri olan Abdülaziz er-Reşid’in Kuveyt’te topladığı bir orduyla Riyad’ı ele geçirmesinden sonra Osmanlı Devleti’ne bağlı Suudi devleti başkenti Riyad olmak üzere yeniden kuruldu. 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu Suudi lider Abdülaziz bin Suud’u “Riyad Kaymakamı” ilan etti. Bilinenlerin aksine Bin Suud bölgedeki arap ayaklanmalarına rağmen savaşın sonuna kadar Osmanlı Devleti’ne sadık kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti’nin Hicaz’dan çekilmesiyle Riyad kentindeki Türk ve Osmanlı egemenliği de sona ermiştir.
Günümüzde 4.300.000 nüfusa sahip Riyad önemli bir ticaret ve kültür merkezidir. Havayolu ulaşımı bulunan kente İstanbul ve Ankara’dan tarifeli uçak seferleri yapılmaktadır. Suudi Arabistan’a yolunuz düştüğünde modern mimarisi, tarihi eserleri, yeşil vahaları ile Riyad’ı görmelisiniz.
Arap Yarımadası’nın orta kesiminde yer alan 4.300.000 nüfuslu Riyad’ın 17 belediyesi bulunmaktadır. Resmi başkent olan Riyad, Suudi Arabistan’ın 13 yönetim merkezinden biridir.